Prirodno-matematički fakultet obilježio Svjetski dan zaštite životne sredine – 5. juni

Prirodno-matematički fakultet osim redovne on-line nastave učestvuje i u podršci aktivizma mladih u doba epidemije. 

Na današnji dan 1972. godine u Štokholmu je održana prva Konferencija Ujedinjenih naroda o zaštiti životne sredine na kojoj su učestvovali prestavnici iz 113 zemalja svijeta. Jedan od najznačajnijih rezultata konferecije bilo je usvajanje Programa zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Skupština UN-a je iste godine ustanovila 5. juni kao svjetski dan zaštite životne sredine. Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine organizuju se brojne aktivnosti i kampanje, sa isticanjem teme koja zahtijeva posebnu pažnju, tretman i hitnu intervenciju. Na ovaj način teži se razvoju ekološke svijesti zbog uticaja pojedinih ljudskih aktivnosti, kao što su zagađenje vazduha, vode, zemljišta, nekontrolisana eksploatacija prirodnih resursa i mnoge druge. Zbog tih aktivnosti ljudska civilizacija se danas suočava sa brojnim problemima kao što su: klimatske promjene, oštećenje ozonskog omotača, degradacija i erozija zemljišta, povećano zračenje, gubitak biodiverziteta, zarazne bolesti, nedostatak pitke vode.

U cilju obilježavanja 5. juna, kao Svjetskog dana zaštite životne sredine, Prirodno-matematički fakultet je u saradnji sa Udruženjem za zaštitu prirode i biodiverziteta „Via naturae“ pripremio katalog „Prirodne vrijednosti Tuzlanskog kantona“. Katalog predstavlja jedan od rezultata  projekta osnaživanja studentske populacije u aktivizmu za zaštitu okoliša koji je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje izaštituokoliša TK u saradnji studenata Odsjeka za biologijuPMF-a, Udruženja Via naturae i Udruženja za ljudska prava i inkluziju SOCI. Katalog sadrži sažet pregled najznačajnijih prirodnih vrijednosti Tuzlanskog kantona uz originalne fotografije, popis zaštićenih područja na nivouBiH, informacije o procesu proglašenja zaštićenih područja kao i značaj aktivizma mladih u zaštiti prirode. U okviru ovog projekta, održana je edukacija studenata o pisanju projektnih prijedloga od strane prof. dr. Vedad Pašić, dr.sc. Jasmina Kamberović, dr.sc. Dušanka Cvijanović i Lejla Kišić.

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine je “Slavimo biološku raznolikost”. Cilj ovakve kampanje jeste isticanje značaja svakog pojedinca u rješavanju problema degradiranja staništa, kontaminiranja životne sredine, očuvanja biodiverziteta i nepropisnog odlaganja otpada u životnu okolinu. Od svega, hitno je i prioritetno istaknuti činjenicu da su hiljade bioloških vrsta suočene s izumiranjem te da je potreba za alarmiranjem svih, od visokih centara moći do pojedinca u lokalnoj zajednici neophodna.

Prirodno-matematički fakultet

Udruženje za zaštitu prirode i biodiverziteta ‘Via naturae’

 

Podijelite ovo: