Studiranje

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli trenutno studira 773 studenata na pet studijskih odsjeka i na sva tri ciklusa studija.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli jedan je od najatraktivnih fakulteta za studiranje na Univerzitetu u Tuzli, iz vrlo prostog razloga – naših svršenih studenata skoro pa nema na berzi rada! Razvoj privrede, finansijskih i naučnoistraživačkih institucija zasnovan je na nauci, izučavanju i primjeni novih tehnologija. To su trenutno glavni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja, a samim tim i zapošljavanja mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, a za praćenje najnovijih trendova u nauci i tehnologiji biće potrebni kvalitetno obrazovani kadrovi, osposobljeni da na multidisciplinaran način sagledavaju probleme i iznalaze najbolja rješenja. Prirodno-matematički fakultet savršen je stoga odabir za studij, koji garantuje velike mogućnosti daljeg rada i školovanja svojim studentima.

Od tekuće akademske Prirodno-matematički fakultet u potpunosti je reformisao svoje studijske programe, gdje na većini odsjeka umjesto dva studijska programa, od sada nudimo jedan, unificirani studijski program, sa više studijskih usmjerenja. Svi studenti će se stoga upisivati samo na jedan studijski program, bez potrebe da se unaprijed opredijele za specijalizaciju, što će se tek dogoditi po završetku prve godine studija, kada se prema interesima studenti opredjeljuju za neko od studijskih usmjerenja u okviru svog studijskog programa.

Jedan od najvažnijih aspekata modernizacije naših studijskih programa jeste uključivanje relavantnih privrednih subjekata kao i Kantonalne privredne komore u proces, od kojih smo pored pisama podrške u našim reformskim procesima, dobili i vrijedne inpute koji su omogućili da naši studijski programi budu na vrhunskom, svjetskom nivou, što pokazuje i činjenica da mnogi naši svršeni studenti nastavljaju studij izvan BiH na nekim od najprestižnijih centara nauke i obrazovanja u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Sloveniji itd. Također smo u saradnji sa našim privrednim partnerima osigurali i stručnu praksu za sve studente završne godine studija, koja će im zasigurno omogućiti mnogo lakše prilagođavanje tržištu rada.

Posebnu novinu u studiranju predstavljaju potpuno nova studijska usmjerenja Hemija okoline i kontrola kvaliteta, Molekularna biologija, te Teorijska kompjuterska nauka, kao i potpuno novi studijski program Turizmologija.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu možete se opredijeliti za sljedeće studije:

  • Biologija (usmjerenja: Molekularna biologija, Edukacija u biologiji, Primijenjena biologija)
  • Fizika (usmjerenja: Edukacija u fizici, Primijenjena fizika)
  • Hemija (usmjerenja: Hemija okoline i kontrola kvaliteta, Edukacija u hemiji, Primijenjena hemija)
  • Matematika (usmjerenja: Teorijska kompjuterska nauka, Edukacija u matematici, Primijenjena matematika)

Svi naši studijski programi su licencirani i odobreni za korištenje od strane relevantnih stručnjaka iz nauke i struke!

Naši studenti aktivno učestvuju u brojnim domaćim i međunarodnim skupovima, učestvuju u ERASMUS razmjenama (bez gubitka kontinuiteta školovanja!), CEEPUS mrežama, učestvuju u naučnoistraživačkom radu i projektima, a naši najbolji studenti svake godine već treću godinu za redom učestvuju u šestodnevnom regionalnom simpoziju u organizaciji našeg fakulteta na Jadranskoj obali. Mnogi naši studenti redovno osvajaju nagrade za postignute uspjehe tokom školovanja kako u BiH tako i u Europi.

Poseban akcenat stavljamo na međunarodnu suradnju i proteklom periodu potpisali smo sporazume o suradnji sa Univerzitetima u Frakfurtu, Univerzitetu na Malti, ICRANet institutom u Italiji i mnogim drugim visokoškolskim i privrednim subjektima u zemlji, regionu i Europi. Naši studenti imaju priliku raditi i surađivati sa nekim od najboljih naučnika regiona i svijeta.

Za mnogo više informacije, posjetite http://pmf.untz.ba/ ili nas pratite na FaceBooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.

Dobro je studirati na Prirodno-matematičkom fakultetu. Pridružite nam se!

 


Ukoliko ne znate šta su to “ciklusi studija”, ne brinite se – ovdje možete da o tome saznate mnogo više.

Univerzitetski studiji na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli se organizuju u tri ciklusa.

Prvi ciklus vodi do akademskog zvanja završenog dodiplomskog studija (Bachelor), na Prirodno-matematičkom fakultetu stečenog nakon  četiri godine redovnog studija, a u kojem student ostvaruje 240 ECTS bodova, nakon sticanja svjedočanstva o završenoj srednjoj školi.

Drugi ciklus vodi do akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, na Prirodno-matematičkom fakultetu stečenog nakon jedne godine, a u kojem student ostvaruje 60 ECTS bodova, što u zbiru s prvim ciklusom studija donosi 300 ECTS bodova, nakon završenog prvog ciklusa (dodiplomskog studija).

Treći ciklus vodi do akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta, stečenog nakon tri godine, a u kojem student ostvaruje 180 ECTS bodova, nakon završenog drugog ciklusa (postdiplomskog studija).

Na Syllabus repozitoriju Univerziteta u Tuzli možete naći sve silabuse (dokument koji predstavlja informacije o predmetu i definiše očekivanja, obaveze i odgovornosti, kako nastavnika tako i studenta) na našim studijskim programima. Silabus repozitorij Univerziteta u Tuzli je dostupan i na engleskom jeziku.

Podijelite ovo: