Pisma podrške

Pisma podrške studijskom programu Matematika

Veliki je interes u privredi za kadar sa Studijskog odsjeka matematika Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli i naših je svršenih studenata svih profila jako malo na birou za zapošljavanje, ako ikako. U proteklom periodu ostvareni su kontakti sa nizom firmi predominantno iz područja informacionih tehnologija, koje planiraju formirati privredni klaster kako bi povećale mogućnosti dobivanja poslova u Europi i svijetu. Inicijalne procjene kažu da u gradu Tuzli u ovom momentu radi oko 700 programera, s potencijalnim rastom dodatnih 500 radnih mjesta u narednih 5 godina. Cijeli Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina trenutno prolaze kroz svojevrsnu “četvrtu industrijsku revoluciju” iz oblasti infromacionih tehnologija, te se čak spominje uvoženje radne snage iz zemalja regije zbog deficitarnosti odgovarajuće edukovanih kadrova.

Kadrovi koji imaju diplomu nekog od studijskih programa Studijskog odsjeka matematika Prirodno-matematičkog fakulteta pokazali su se kvalitetnijim u mnogim aspektima od onih koji dolaze sa drugih fakulteta i ove kompanije pokazuju veliki interes za suradnju na obostrano zadovoljstvo.

Planirano je iskorištavanje već postojećeg petogodišnjeg projekta u kojem ove kompanije svake godine primaju studente na praksu dva puta godišnje, na kraju koje svi dobivaju certifikat i vrijedno radno iskustvo, dok ih se više od 50% po završetku studija zapošljava u jednoj od pomenutih firmi. Svaki student dobiva mentora i konkretne zadatke i obavezan je uraditi barem jedan projekt tokom svog stažiranja. Većina ovih kompanija je već odavno pravazišla ograničenja klasičnog IT sektora, te se bavi stvarima kao što su matematička analiza, mrežne komunikacije, DNK analiza, bioinformatika, kripto-valute, senzorika faktora životne okoline i još mnogo više, odnosno jasna je njihova potreba za svim profilima koje proizvodi odsjek za matematiku.

Drago nam je da odsjek za matematiku postao i svojevrsni centar međusobne suradnje ovih kompanija i iste su se vrlo jasno i praktično uključile u savjetodavnom kapacitetu u kreaciju ovog Elaborata, kao što atestiraju priložena pisma podrške od strane slijedećih firmi, pretežno iz IT sektora: LEFTOR d.o.o. Tuzla, H&H Inc do.o.o Tuzla, CA Design d.o.o. Tuzla, DCCS d.o.o. Tuzla, Tring d.o.o. Gračanica, codeTech d.o.o. Tuzla, ABC Software Development d.o.o. Tuzla, te Kantonalna privredna komora Tuzla. Sve ove firme već zapošljavaju kadrove koje je proizveo Studijski odsjek matematika Prirodno-matematičkog fakulteta i planiraju zaposliti još mnoge. Njihov interes je jasan u smislu minimiziranja procesa adaptacije svršenih studenata na rad u privredi, te produbljivanja njihovih znanja iz određenih oblasti koje su se eventualno pokazale deficitarnim u našim dosadašnjim programima.

ABC Software Development d.o.o. podružnica Tuzla

PISMO PODRŠKE

razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku

Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

 

Poštovani,

Veoma smo zadovoljni i pozitivno motivirani činjenicom da nas je prije nekoliko mjeseci kontaktirao menadžment Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli vezano za inoviranje postojećih i kreiranje novih studijskih programa na istom. ABC Software Development d.o.o. podružnica Tuzla osnovana je u decembru 2017. godine, a kao pružalac usluga informacionih tehnologija specijalizirana je za razvoj softvera, web i mobilnih aplikacija te kompleksnih IT sistema poslovne inteligencije. Naš tim je sastavljen od trenutno 25 visoko kvalifikovanih, kreativnih i motiviranih IT stručnjaka koji mogu odgovoriti na sve kompleksne zahtjeve. Zbog toga, smatramo neophodnom zdravu i kolegijalnu komunikaciju između Prirodno-matematičkog fakulteta i našeg dijela realnog privrednog sektora, koji zapošljava i planira nastaviti zapošljavati kadrove koji su diplomirali na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Posebno važnom smatramo i pozdravljamo inicijativu o reformisanju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, a naročito u smislu jačanja kapaciteta matematičara iz oblasti teorijskih kompjuterskih nauka. Na prijedlog menadžmenta Fakulteta aktivno i transparentno smo se uključili u ovu raspravu, te pokušali dati korisne prijedloge koje je Fakultet ugradio u elaborat studijskog programa, a posebno u smislu usmjerenja koji se tiče teorijskih kompjuterskih nauka.

U potpunosti stoga podržavamo aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta i iskazujemo spremnost da se aktivno uključimo u dalji razvoj Odsjeka za matematiku, Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Tuzli uopće.

S poštovanjem,

U Tuzli, 28.02.2018. godine

Mersija Alić

Rukovodilac Podružnice

CA Design d.o.o. Tuzla

Pismo podrške
Razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku
Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

 

Poštovani,

CA Design d.o.o. je osnovana u Januaru 2010 godine. Trenutno zapošljavamo preko 50 IT stručnjaka.

Primarno se bavimo pružanjem IT usluga u sferi medicine, edukacije, vještačke inteligencije i marketinga.

Naše je mišljenje da je Matematika računarskoj nauci što su note muzici. Možete naučiti svirati klavir bez znanja o notama, ali onda nećete postati muzičar.

Računarska nauka je vrlo opsežna sa mnogo disciplina: arhitektura, operativni sistemi, programski jezici, formalni jezik i automatizacija, aplikacijski softver, sistemski softver, baze podataka, umrežavanje, umjetna inteligencija, računarki vid, govor, prepoznavanje pokreta, inženjering zvuka, ugrađeni sistemi, distribuirani sistemi, paralelna i višestruka obrada, računarstvo visokih performansi, web, cloud, crowd, socijalno računarstvo, mobilno računarstvo, povećana stvarnost, simulacije i igranje, vizualizacija, virtualizacija, analiza podataka, šifriranje, sažimanje,
sigurnost i ostalo.

Matematika je u srcu svih tih disciplina i čini temelj većine algoritama u tim različitim područjima.

Matematika je istaknuta na svakom sloju računanja:

  1. Najniži sloj sa ALU koji obavlja aritmetičke i logičke operacije.
  2. Srednji sloj sa operativnim sistemom koristi matematiku i algoritme za upravljanje procesima, upravljanje memorijom, upravljanje diskovima, mrežne operacije i još mnogo toga.
  3. Gornji sloj sa svim vrstama aplikacija i softverskih sistemima koristi različite vrste algoritama za stvaranje različitih vrsta magija.

Upravo sada, dok čitate ovaj tekst, matematika se događa iza scene kako bi dobili prikaz na vašem ekranu, ili se matematika vec desila na stampaču, uzimajući u obzir specifične različitosti fontova / veličina / boja / monitora / omjera slike / X, Y koordinata itd. sa različitim algoritmima doprinoseći konačnom rezultatu.

To dovodi do nekih pratećih pitanja o mogućnostima odabira karijere.

Da li morate znati matematiku da bude programer? Ovisi o poslu. Postoje poslovi koji ne zahtijevaju znanje iz matematike. Na primjer: Izrada aplikacije za Android kako biste prikazali hrpu restorana u vašem komšiluku i kako biste naručili hranu.

Međutim da li morate znati matematiku da budete softverski inženjer, ili preciznije, uspješan softverski inženjer? Apsolutno! Na primjer: pri dizajnu Android aplikacije za naručivanje hrane na temelju korisničkih postavki, lokacije, prošlih iskustava, popularnosti, ocjena, etničke pripadnosti i još mnogo toga.

Kako početi dizajnirati algoritam koji uzima u obzir sve ove parametre? Kako odlučiti koji prioritet se treba dodjeliti ovim parametrima i zašto? Kako će promjena parametra utjecati na buduće narudžbe? Kojih prvih 5 restorana pokazujete korisniku i zašto i kakav će to utjecaj imati na njih? Kako možete isporučiti hranu u najmanjem mogućem vremenskom periodu? Šta je najjeftiniji način za to? Odgovor na sva ova pitanja leži u matematici.

Dakle, matematika je temelj računarstva. Matematika je informatici sto je zemlja zgradi.

Naše iskreno mišljenje je da će se u što skorijem vremenu pružiti sva moguća podrška za rad i proširenje Prirodno-matematičkog fakulteta.

S poštovanjem,

Osnivač CA Design
Adnan Mešalić

 

codeTech d.o.o. Tuzla

PISMO PODRŠKE

razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku

Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

 

Poštovani,

Veoma smo zadovoljni i pozitivno motivirani činjenicom da nas je prije nekoliko mjeseci kontaktirao menadžment Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli vezano za inoviranje postojećih i kreiranje novih studijskih programa na istom. CodeTech d.o.o. Tuzla pruža usluge računalnog programiranja za razvoj mobilnih i web aplikacija. Od uspostavljanja kompanije u decembru 2015. godine do danas, broj IT stručnjaka koji su angažovani na našim projektima je porastao na ukupno 37, a kontinuirano imamo potrebu za zapošljavanjem novih kadrova za rad na našim projektima.

S tim u vezi, smatramo neophodnom zdravu i kolegijalnu komunikaciju između Prirodno-matematičkog fakulteta i našeg dijela realnog privrednog sektora, koji zapošljava i planira nastaviti zapošljavati kadrove koji su diplomirali na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Posebno važnom smatramo i pozdravljamo inicijativu o reformisanju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, a naročito u smislu jačanja kapaciteta matematičara iz oblasti teorijskih kompjuterskih nauka. Na prijedlog menadžmenta Fakulteta aktivno i transparentno smo se uključili u ovu raspravu, te pokušali dati korisne prijedloge koje je Fakultet ugradio u elaborat studijskog programa, a posebno u smislu usmjerenja koji se tiče teorijskih kompjuterskih nauka.

U potpunosti stoga podržavamo aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta i iskazujemo spremnost da se aktivno uključimo u dalji razvoj Odsjeka za matematiku, Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Tuzli uopće.

S poštovanjem,

U Tuzli, 02.03.2018. godine

Direktor

Zlatan Mulabegović

 

DCCS d.o.o. za računarsko programiranje

PISMO PODRŠKE

razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku

Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

 

Poštovani,

Veoma smo zadovoljni i pozitivno motivirani činjenicom da nas je prije nekoliko mjeseci kontaktirao menadžment Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli vezano za inoviranje postojećih i kreiranje novih studijskih programa na istom. Mi kao kompanija koja je osnovana 2014. godine, koja se bavi razvojem softverskih rješenja i trenutno broji 27 uposlenika smatramo neophodnom zdravu i kolegijalnu komunikaciju između Prirodno-matematičkog fakulteta i našeg dijela realnog privrednog sektora, koji zapošljava i planira nastaviti zapošljavati kadrove koji su diplomirali na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Posebno važnom smatramo i pozdravljamo inicijativu o reformisanju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, a naročito u smislu jačanja kapaciteta matematičara iz oblasti teorijskih kompjuterskih nauka. Na prijedlog menadžmenta Fakulteta aktivno i transparentno smo se uključili u ovu raspravu, te pokušali dati korisne prijedloge koje je Fakultet ugradio u elaborat studijskog programa, a posebno u smislu usmjerenja koji se tiče teorijskih kompjuterskih nauka.

U potpunosti stoga podržavamo aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta i iskazujemo spremnost da se aktivno uključimo u dalji razvoj Odsjeka za matematiku, Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Tuzli uopće.

S poštovanjem,

U Tuzli, 13.12.2017. godine

Adnan Aličić (direktor)

H&H Inc d.o.o. Tuzla

PISMO PODRŠKE

razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku

Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

 

Poštovani,

Veoma smo zadovoljni i pozitivno motivirani činjenicom da nas je prije nekoliko mjeseci kontaktirao menadžment Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli vezano za inoviranje postojećih i kreiranje novih studijskih programa na istom. Mi kao IT kompanija koja je osnovana 1997. godine te zapošljava oko 50 ljudi i gotovo 100% je izvozno orijentirana, smatramo neophodnom zdravu i kolegijalnu komunikaciju između Prirodno-matematičkog fakulteta i našeg dijela realnog privrednog sektora, koji zapošljava i planira nastaviti zapošljavati kadrove koji su diplomirali na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Posebno važnom smatramo i pozdravljamo inicijativu o reformisanju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, a naročito u smislu jačanja kapaciteta matematičara iz oblasti teorijskih kompjuterskih nauka. Na prijedlog menadžmenta Fakulteta aktivno i transparentno smo se uključili u ovu raspravu, te pokušali dati korisne prijedloge koje je Fakultet ugradio u elaborat studijskog programa, a posebno u smislu usmjerenja koji se tiče teorijskih kompjuterskih nauka.

U potpunosti stoga podržavamo aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta.

S poštovanjem,

U Tuzli, 18.12.2017. godine

Senad Karić

Izvršni Direktor

H&H Inc d.o.o.

 

Leftor d.o.o. Tuzla

PISMO PODRŠKE
razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku
Prirodno-matematičkog fakulteta
Univerziteta u Tuzli

Poštovani,

Veoma smo zadovoljni i pozitivno motivirani činjenicom da nas je prije nekoliko mjeseci kontaktirao menadžment Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli vezano za inoviranje postojećih i kreiranje novih studijskih programa na istom.

Leftor kompanija je osnovana 2006. godine i bavimo se Softverskim razvojem. Zapošljavamo 25 osoba, većinom mladih inženjera. Vodeća smo kompanija u području Web Hostinga u BiH i opslužujemo preko 6000 klijenata.
Veoma nam je važna komunikacija sa Prirodno-matematičkim fakultetom. Mi imamo veliki interes i do sada smo a i željeli bi i nastaviti da zapošljavamo kadrove koji su diplomirali na Prirodno-matematičkom fakultetu i imamo interes da pomognemo fakultetu da se transformiše i proizvode kadrove koje ćemo lakše uklopiti u realan industrijski sektor.

Posebno važnom smatramo i pozdravljamo inicijativu o reformisanju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakultetu, a naročito u smislu jačanja kapaciteta matematičara iz oblasti teorijskih kompjuterskih nauka. Na prijedlog menadžmenta Fakulteta aktivno i transparentno smo se uključili u ovu raspravu, te pokušali dati korisne prijedloge koje je Fakultet ugradio u elaborat studijskog programa, a posebno u smislu usmjerenja koji se tiče teorijskih kompjuterskih nauka.

U potpunosti stoga podržavamo aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta i iskazujemo spremnost da se aktivno uključimo u dalji razvoj Odsjeka za matematiku, Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Tuzli uopće.

S poštovanjem,

Za LEFTOR d.o.o.

Kristijan Smiljanić, mr. sci. el. teh.

 

Tring d.o.o. Gračanica

PISMO PODRŠKE

razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku

Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

 

 

Poštovani,

Veoma smo zadovoljni i pozitivno motivirani činjenicom da nas je prije nekoliko mjeseci kontaktirao menadžment Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli vezano za inoviranje postojećih i kreiranje novih studijskih programa na istom. Mi, kao kompanija koja je osnovana 2005. godine, te se bavimo razvojem i proizvodnjom elektronskih uređaja, proizvodnjom štampanih ploča i elektronskom montažom komponenti i trenutno imamo 36 zaposlenih, od kojih je veliki broj visokoobrazovanih mladih ljudi, a pored toga angažovan je i određeni broj mladih koji se nalaze na stručnom osposobljavanju ili praksi, smatramo neophodnom zdravu i kolegijalnu komunikaciju između Prirodno-matematičkog fakulteta i našeg dijela realnog privrednog sektora, koji zapošljava i planira nastaviti zapošljavati kadrove koji su diplomirali na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Posebno važnom smatramo i pozdravljamo inicijativu o reformisanju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, a naročito u smislu jačanja kapaciteta matematičara iz oblasti teorijskih kompjuterskih nauka. Na prijedlog menadžmenta Fakulteta aktivno i transparentno smo se uključili u ovu raspravu, te pokušali dati korisne prijedloge koje je Fakultet ugradio u elaborat studijskog programa, a posebno u smislu usmjerenja koji se tiče teorijskih kompjuterskih nauka.

U potpunosti stoga podržavamo aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta i iskazujemo spremnost da se aktivno uključimo u dalji razvoj Odsjeka za matematiku, Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Tuzli uopće.

S poštovanjem,

U Tuzli, 22.12.2017. godine

Direktor, Nihad Hodžić, dipl.ing.maš.

Kantonalna privredna komora Tuzla

PISMO PODRŠKE

razvoju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku

Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

 

Poštovani,

Veoma smo zadovoljni i pozitivno motivirani činjenicom da nas je prije nekoliko mjeseci kontaktirao menadžment Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli vezano za inoviranje postojećih i kreiranje novih studijskih programa na istom.

Kantonalna privredna komora Tuzla, kao javno-pravna asocijacija pravnih i fizičkih lica koja obavljaju privrednu djelatnost na području Tuzlanskog kantona smatra neophodnu zdravu i kolegijalnu komunikaciju između Prirodno-matematičkog fakulteta i našeg dijela realnog privrednog sektora, koji zapošljava i planira nastaviti zapošljavati kadrove koji su diplomirali na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Posebno važnom smatramo i pozdravljamo inicijativu o reformisanju i unapređenju studijskih programa na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, a naročito u smislu jačanja kapaciteta matematičara iz oblasti teorijskih kompjuterskih nauka. Na prijedlog menadžmenta Fakulteta aktivno i transparentno smo se uključili u ovu raspravu, te pokušali dati korisne prijedloge koje je Fakultet ugradio u elaborat studijskog programa, a posebno u smislu usmjerenja koji se tiče teorijskih kompjuterskih nauka.

U potpunosti stoga podržavamo aktivnosti Prirodno-matematičkog fakulteta i iskazujemo spremnost da se aktivno uključimo u dalji razvoj Odsjeka za matematiku, Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Tuzli uopće.

S poštovanjem,

Predsjednik Komore

mr. sc. Nedred Kikanović, dipl. ecc. (u Tuzli, 12.04.2018. godine)

Podijelite ovo: