Poziv na naučno-popularno predavanje 

Naučno-popularno predavanje: Kontinuirani i diskontinuirani Galerkin postupak u metodi konačnih elemenata za multifizikalne simulacije skalarnih i vektorskih polja

Numeričke simulacije skalarnih i vektorskih polja su u posljednje vrijeme dosegle neslućene razmjere u smislu kompleksnosti parcijalnih diferencijalnih jednačina i geometrije, brzine procesiranja i potrebne radne memorije. Ovo predavanje ima za cilj da predstavi moderne numeričke metode i postupke za simulacije polja, koje su u mogućnosti da u potpunosti iskoriste moderni kompjuterski harware dostupan danas.


Fokus predavanja je u prvom (kraćem) dijelu na aplikacijama simulacijskih tehnologija kroz napredne primjere elektromagnetsko-termalnih, elektromagnetsko-mehanickih simulacija u niskofrekventnom opsegu kao i simulacija poluprovodnih struktura, elektro-optičkih modulatora i THz-antena u ultra visokofrekventnom opsegu.


U drugom (dužem i detaljnijem) dijelu predavanja je predstavljna moderna metoda konačnih elemenata (MKE) za vektorska i skalarna polja. Metoda je prvo pozicionirana u poredjenju sa drugim metodama kao sto su metoda granicnih elemenata (MGE), metoda konačnih diferencija (MKD), metoda integralnih jednačina (MIJ) i metoda fiktivnih izvora (MFI). Poseban fokus bice posvecen Galerkinovom izboru težinskih funkcija i mogucnostima koje taj izbor pruža.


Svi prezentirani sadržaji uključujući teoriju, primjere i rezultate su prethodno objavljeni u renomiranim naučnim časopisima, sto će biti korišteno u prezentaciji kao reference.

Prikazan je horizontalni stack elektro-optickog plasmonicnog modulatora kao 3-D nelinearni model u vremenskoj domeni. Ulazni signal je opticki talas vodjen silikonskim fotonickim talasovodom. Aktivni region je na slot u obliku plasmonskog metal-isolator-metal (MIM) talasovoda sa specijalnim nelinearnim materijalom. Radio frekventni (RF) signal (zeleno) je primijenjen za faznu modulaciju optickog signala. Detaljan opis modulatora je dat u clanku objavljenom prije par dana [1].

Keywords: Metoda konačnih elemenata; numeričke metode; parcijalne diferencijalne jednačine; multifizikalne simulacije.

Predavanje će se održati u srijedu 19.6.2024. od 11:00 u učionici 205 a predavač je Jasmin Smajić, IEEE Senior Member – Institute of Electromagnetic Fields (IEF), ETH Zurich, Switzerland

Dobrodošli!

Podijelite ovo: