Tuzlanski sunčani sat

Tuzlanski sunčani sat po mnogo čemu je specifičan. U konstrukcijskom smislu je pravo remek-djelo, a i u umjetničkom predstavlja pravi kuriozitet. Pravilno je orijentiran prema glavnim stranama svijeta. Na vrhu stuba postavljena je kugla u obliku planete Zemlje, s pravilnom nagnutošću rotacione ose.

“Na njemu su dva sunčana sata. Sunčani sat je precizno pozicioniran u sistemu geografskih koordinata, određen mu je položaj. Usmjeren je, što znači postavljen je u smjeru sjevera, tj., leži u meridijanu stojišta. Istočni mjeri od izlaska do gornje kulminacije, a to je lokalno podne. Kada prođe kroz meridijan stojišta, onda funkciju sunčanog sata preuzima zapadni sat”, pojašnjava doc. dr. Edin Hadžimustafić, profesor geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

 

 
videoprilog Mirele Čanović (Federacija plus)

Iako se ovaj jedinstveni sunčani sat nalazi ispred Sportskog kulturnog i privrednog centra Mejdan, veoma mali broj ljudi ga je vidio ili zna da uopće postoji.

Upravo zbog toga studenti geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, na čelu s Hadžimustafićem, prije nekoliko godina su pokrenuli inicijativu da se oko sunčanog sata uklone sve prepreke, poput klupe i čempresa, kako bi služio svojoj svrsi, ili da bude izmješten na drugu lokaciju u gradu.

“Željeli smo da se sat prenese s ove lokacije na Panonska jezera, bilo gdje u centru gdje je najveća frekvencija ljudi. Ili neka ovaj ostane gdje jeste, a da se napravi neki drugi jer sunčani sat predstavlja jednu zanimljivu pojavu”, priča profesor Hadžimustafić.

Sve što je do sada učinjeno na osnovu ove inicijative su djelimično uklanjanje čempresa. Tako je tuzlanski sunčani sat umjesto da postane turistička atrakcija i danas skriven ne samo od ljudskih pogleda nego i od sunca.

preuzeto sa federalna.ba

 

Podijelite ovo: