Terenska nastava Tuzla – Bobovac – Ramsko jezero – Sarajevo – Tuzla

Na terensku nastavu smo krenuli iz Tuzle (ispred PMF-a) u 6 sati, 24.05.2017. godine. Nakon prolaska kroz Zenicu, došli smo do Kaknja u 8 h i 30 min. Obišli smo Kraljevu Sutjesku i u njoj džamiju Mehmeda II Fatiha, trenutno jednu od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Također smo obišli i fascinantni franjevački samostan.

Put prema srednjovjekovnom stolnom gradu bosanskih banova Bobovcu nastavili smo u 10 h i 30 min. Dolaskom na Bobovac voditelj terenske nastave je održao predavanje o historijskom značaju ovog utvrđenog grada koji je zauzet od strane Osmanlija u maju 1463. godine, čime je ubistvom zadnjeg bosanskog bana Stjepana Tomaševića, prekinuta nezavisnost srednjovjekovne bosanske države.

Silaskom sa Bobovca put smo nastavili prema jednoj od najljepših vještačkih hidroakumulacija u našoj državi, Ramskom jezeru. Stigavši na Ramsko jezero upoznali smo se sa njegovom genezom i fizičko-geografskim karakteristikama kao i njegovom neprevaziđenom ljepotom.

Nastavili smo put preko Ivan-sedla prema Hadžićima krećući se u pravcu masiva Bjelašnice (2067 m n.v.) i njezine predgorske stepenice Igmana (1504 m n.v.). Prije dolaska na Bjelašnicu posjetili smo naselje Jablanicu i mjesto odigravanja jedne od najhumanijih bitaka u 2. Svjetskom ratu, Bitke za ranjenike. Na Babin Do (Bjelašnica), stigli smo u 18 h i 30 min. Voditelj terenske nastave je studentima prezentovao geološke, geotektonske, klimatske, hidrološke i vegetacijske karakteristike ovih prostora.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine smo upriličili kraći odmor nakon čega smo kroz Sarajevsko polje nastavili putovanje prema Tuzli, prošavši kroz Vogošću, Semizovac, Olovo, Kladanj i Živinice.

Terensku nastavu smo završili u 23 sata i 15 min povratkom na polaznu tačku, Prirodno-matematički fakultet.

Voditelji terenske nastave su bili dr. sc. Edin Hadžimustafić, docent i dr. sc. Dževad Mešanović , docent .

 

(dr. sc. Edin Hadžimustafić, docent)

Podijelite ovo: