Na PMF-u obilježen Dan geografskog informacionog sistema

U sali 114 na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Geografskog društva Tuzlanskog kantona, obilježen je Dan Geografskog informacionog sistema.

Skup je otvorila dr. sc. Alma Kadušić, nakon čega su se prisutnima prigodnim riječima obratili dr. sc. Vedad Pašić, Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta i dr. sc. Semir Ahmetbegović, Voditelj odsjeka za geografiju. Nakon toga je dr. sc. Alma Kadušić nastavila izlaganje o važnosti i značaju Dana Geografskog informacionog sistema na globalnom i lokalnom nivou, Sedmici geografije i pozicioniranja Univerziteta u Tuzli među ustanove koje obilježavaju ovaj dan.

U nastavku je dr. sc. Edin Hadžimustafić prezentovao Geografski informacioni sistem uopšteno, neke mogućnosti njegove primjene u životu. Također je ukratko upoznao prisutne sa razvojem proučavanja Geografskog informacionog sistema na Odsjeku za geografiju. Na kraju je prisutne upoznao i sa projektom iz programa Erasmus+ GEOWEB koji je najzaslužniji za daljnje jačanje i modernizaciju Geografskog informacionog sistema na Odsjeku za geografiju kroz instaliranje i opremanje Laboratorije za Geografski informacioni sistem.

Nakon teoretskog upoznavanja, prešlo se na praktično rješenje određenog zadatka primjenom Geografskog informacionog sistema u Laboratoriji za GIS. Voditelj praktičnog dijela je bila Merima Kovačević, asistent na Odsjeku za geografiju uz pomoć Danijal Noćić i Nedim Baraković, studenti III godine. Praktičnom dijelu su pristupili uglavnom gosti sa Tehnološkog fakulteta, kako je i bilo planirano.

Obilježavanje je počelo u 10.00 h a završilo se u 11.45 h.

Podijelite ovo: