Studentica PMF-a na praksi na Fraunhofer ITWM institutu u Kaiserslauternu

Studentica treće godine na Odsjeku matematika na Prirodno-matematičkom fakultetu Ajla Nurkanović  je ovog ljeta  posjetila Fraunhofer ITWM institut u Kaiserslauternu. U nastavku možete saznati na koji način je Ajla aplicirala na intership i iskustvo koje je stekla posjetom.
”Početkom godine krenula sam u potragu za praksom na nekom inostranom institutu kako bih proširila svoje do tada stečeno znanje. Od ranije sam već bila upoznata sa Fraunhofer ITWM institutom u Kaiserslauternu, Njemačka, te sam odlučila da se apliciranjem za internship prvobitno okušam kod njih. Fraunhofer ITWM je jedan od prvih instituta koji se bavi industrijskom matematikom, te s tim da pohađam smjer primijenjene matematike, to je bio idealan izbor za mene. 
Nakon neke jednostavnije procedure (prilaganje CV-a, motivacionog pisma i sl.) i telefonskog intervjua, dobila sam željenu poziciju. Internship je trajao šest sedmica i odrađivala sam ga na odsjeku Finansijske matematike. Bavila sam se energetskim berzama i machine learning-om, tačnije, ispitivala predviđanje cijena struje na njemačkoj energetskoj berzi pomoću neuronskih mreža.
Kako se nikad prije nisam bavila machine learning-om, niti finansijskom matematikom, ovo je za mene predstavljalo popriličan izazov. Uprkos tome, uspješno sam odradila svoj zadatak, mnogo toga naučila i vidjela, te na kraju svoj rad i rezultate predstavila na seminaru doktorskih studenata.
Biti okružen takvim profesionalcima i ekspertima u dobrouhodanom sistemu je idealna atmosfera za napredak jednog studenta željnog znanja.
Smatram da je ovo iskustvo znatno unaprijedilo moje znanje, te i sposobnosti snalaženja u nepoznatom, stoga bih svim studentima preporučila da kroz sličnu praksu ili internship prošire svoje znanje, steknu poznanstva i time budu korak bliže ka svojim karijernim snovima.
Pored Finansijske matematike, na ITWM institutu postoji još osam departmana. Više o različitim departmanima i mogućem internshipu možete saznati na: https://www.itwm.fraunhofer.de/en.html
Podijelite ovo: