Dani hemije 2019

Svečanim intoniranjem himne Univerziteta u Tuzli pred prepunim amfiteatrom u kampusu Univerziteta 15.03.2019.g otvorena je manifestacija „Dani hemije 2019“ u organizaciji Udruženja hemičara Tuzlanskog kantona i odsjeka hemija Prirodno matematičkog fakulteta.

Ovom prilikom odsjek hemija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli posjetili su učenici 22 srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta, Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Doboj Istoka i dr. Oko 300 učenika srednjih škola moglo je uživati u različitim hemijskim eksperimentima koje su za njih pripremili studenti četvrte godine odsjeka hemija. Studenti nisu krili svoje zadovoljstvo studijem koji završavaju i vrlo rado su prezentirali odsjek budućim brucošima.

Udruženje hemičara Tuzlanskog kantona i odsjek hemija Prirodno-matematičkog fakulteta na ovaj način započeli su promociju hemije kao temeljne prirodne nauke koja ima veliki značaj u našem svakodnevnom životu, ali i u razvoju privrede na području Tuzlanskog kantona i šire.

U okviru manifestacije, kroz niz aktivnosti, će seelaborirati značaj proučavanja hemije i na najljepši mogući način istaći  sva magija hemijskog eksperimenta.

Odsjek hemija Prirodno matematičkog fakulteta edukuje mlade ljude koji proučavajući hemiju savladavaju teorijska i praktična znanja koja mogu iskoristiti u širokom okviru privrednog razvoja.

Svršeni studenti ovog Odsjeka edukovani su za rad u različitim vrstama laboratorija, kako za kontrolu kvaliteta i zaštitu okoliša tako i za rad u hemijskim i biohemijskim laboratorijama zdravstvenih i farmaceutskih ustanova. Odsjek Hemija takođe edukuje i profesore hemije, koji su vrhunski zaposlenici naših škola. Prateći rad svršenih studenata zaključili smo da oni svojim znanjem značajno doprinose razvoju društva u cjelini.

Organizatori su najavili dalji nastavak aktivnosti u okviru manifestacije, a koji se odnosi na dalju promociju odsjeka kroz takmičenja, pripreme za prijemni i sl.

 

Podijelite ovo: