Nagrađene studentice Prirodno-matematičkog fakulteta

Mirela Mandžo i Ajla Nurkanović, studentice Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, nagrađene su novčanom nagradom Grada Tuzla za postignuti uspjeh tokom studija i ostvarenu prosječnu ocjenu veću od 9,50.

Mirela Mandžo je studentica treće godine Odsjeka za geografiju, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Tuzli. Pored postignutog uspjeha Mirela Mandžoje i koautor 4 rada objavljena u stručnim i naučnim časopisima. Učestvuje u radu Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli i član je Vijeća studijskog odsjeka iz reda studenata prvog ciklusa studija. Učestvovala je u radu susreta studenata geotehničkih nauka “Georex” te simpoziju “Nauka i Društvo” organizovanog od strane DAAD (German Academic Exchange Service), u augustu 2017. godine održanom u Neumu. Učestvovala je u radu Naučno-istraživačkog kampa za mlade pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Sarajevu. Piše zanimljive priloge geografske tematike, koje objavljuje na stranicama časopisa „Novosti Univerziteta u Tuzli“ te web stranici Udruženja Geografa u Bosni i Hercegovini. Inicijator je i jedan od organizatora, vrlo uspješne, terenske nastave “Tuzla – Bijambare- Tjentište- Perućica- Tuzla” studenata Odsjeka za Geografiju, izvedene u aprilu 2018.

Ajla Nurkanović studentica je četvrte godine Matematike, smjer Primijenjena matematika, sa prosjekom 9.9. Aktivno se bavi promocijom nauke kroz radionice i simpozijume, kao sto je pomenuti simpozijum “Nauka i društvo” (Connect 2017) , Skeptici u Pubu organizovani 2018. godine od strane dr. Sase Cecija (Zagreb), Druga jesenska radionica organizovana od strane prof. dr. Jovane Nikolov (Novi Sad) i dr. SašeCecija, te učešćem i na Matematičkom polumaratonu prošle godine, a na istom radi i za ovu godinu.U ljeto 2018. godine provela je 6 sedmica na Fraunhofer ITWM institutu (Kaiserslautern, Njemačka), institut primijenjene/industrijske matematike, kao intern na departmanu Finansijske matematike gdje je radila sa machinelearning-om i njemačkom berzom struje.

Master studije od oktobra započinje na TU Kaiserslautern u Kaiserslauternu u Njemačkoj.

Čestitamo našim vrijednim kolegicama.

Podijelite ovo: