Zamjenica Ambasadora SAD u posjeti PMF-u

Chargé d’affaires i zamjenica šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ellen Germain, posjetila je danas Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli.

U srdačnoj, kolegijalnoj i prijateljskoj atmosferi, Gospođa Germain je, u pratnji Gospođe Biljane Dragoje iz političkog odjela Ambasade, razgovarala sa zaposlenicima i studentima našeg Fakulteta, te  predstavnicima menadžmenta nekolicine tuzlanskih informatičkih kompanija koje podržavaju razvoj našeg Fakulteta.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Prof. Dr Vedad Pašić izrazio je nadu i želju da će narod i vlada SAD podržati razvoj i reformu sistema visokog obrazovanja u BiH, te dati podršku našim zajedničkim naporima da našim mladim ljudima omogućimo željeni ostanak u Bosni i Hercegovini kroz motivaciju istih da se bave matematičkim i prirodnim naukama.

Gospođa Germain upoznata je sa potencijalima studijskih programa našeg Fakulteta, odnosno studija biologije, fizike, hemije, matematike i turizmologije, od kojih svi imaju moderna studijska usmjerenja, usklađena za zahtjevima privrede.

Poseban akcenat u diskusiji Gospođa Germain dala je razvoju informatičkog sektora, iz kojeg i sama dolazi, te se kroz razgovor sa studentima posebno upoznala sa mogućnostima studiranja usmjerenja Teorijska kompjuterska nauka na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, kojem su poslodavci iz IT sektora širom Tuzlanskog kantona dali bezrezervnu podršku.

Predstavnici tuzlanskih kompanija Cape Ann Enterprises Boston/Tuzla, Gosp. Adnan Mešalić, Leftor d.o.o. Tuzla, Gosp. Vernes Šiljegović i DCCS d.o.o. Tuzla, Gosp. Anel Kalajevac, predočili su iskustva u razvoju svojih kompanija u zadnjim godinama intenzivnog informatičkog razvoja Tuzle, te iskazali svoje zadovoljstvo u zapošljavanju kadra koji proizvodi naš Fakultet i Univerzitet u Tuzli u cjelini.

Naše studentice i studenti su sa posebnim žarom i na najbolji mogući način predstavljali svoj Fakultet i struku te ostavili veoma pozitivan i emotivan utisak kako na Gospođu Germain tako i na svoje nastavnike.

Nadamo se da je ovo samo početak uspješne suradnje naše institucije sa prijateljskom Ambasadom SAD, za dobrobit i na zadovoljstvo svih nas.

Podijelite ovo: