Profesorica PMF-a dobitnica prestižne stipendije Marie Curie Individual Fellowship

Čast nam je i zadovoljstvo obavjestiti vas da je Dr. Sc. Amela Jusić, vanredni profesor Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli nagrađena prestižnom stipendijom Marie Curie Individual Fellowship za 2019. godinu.

Prof. dr. Amela Jusić provest će dvije godine na Luxembourg Institute of Health (LIH) u Luksemburgu s ciljem realizacije projekta pod nazivom The function and biomarker potential of mitochondrial microRNAs in hypertension (MITO)’’ pod mentorstvom Dr. Yvana Devauxa, šefa kardiovaskularnog istraživačkog tima na LIH. U realizaciji ovog programa učestvovat će i vrhunski stručnjaci iz tri partnerske institucije: Roskilde University, DanskaPhyMedExp (Physiologie er medecine experimentale dr coeur et des muscles) University of Montpellier, Francuska i Department of Translational Research, CHFC, University Clinic Würzburg, Njemačka.

Značaj Marie Curie Actions programa ogleda se i u činjenici da je devet dobitnika Nobelove nagrade bilo nagrađeno ovom stipendijom. Marie Curie Fellowships dodjeljuje Evropska Komisija kao podršku istraživačima na svim nivoima u karijeri, bez obzira na dob i nacionalnost.

Za ovu prestižnu stipendiju u 2019. godini, bilo je prijavljeno 9875 kandidata iz različitih zemalja iz cijeloga svijeta. Projekat Prof. dr. Jusić i Dr. Devauxa ocjenjen je gotovo maksimalnom ocjenom (98.2%/100).

Sve čestitke našeg kolektiva Prof. Dr Jusić na ovom vanrednom uspjehu!

Podijelite ovo: