Studenti PMF-a obilježili Međunarodni dan biodiverziteta 22.5.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta su obilježili Međunarodni dan biodiverziteta kroz učešće u terenskim radionicama Uzorkovanje okolišne DNK iz jezera za valorizaciju specijskog diverziteta primjenom DNK metabarkodiranja. 

Ove radionice su organizirane u svrhu implementacije LeDNA projekta kojeg koordinira ETH iz Švicarske, odnosno prof. Kristy Deiner sa svojim timom. Projekt ima za cilj da istraži globalni diverzitet po osnovu okolišne DNK u 500 jezera uz pomoć naučnika iz 80 zemalja širom Zemlje. Biološki organizmi oslobađaju svojim prisustvom određenu količinu DNK materijala, koja se naziva okolišna DNK i koja molekularnom analizom može otkriti prisustvo različitih vrsta u uzorcima.

Ovo su cenzus dani za biodiverzitet na globalnom planu i prema riječima prof. dr. Kristy Deiner, jezera i rijeke su povezane sa 25% površine Zemlje. Također, ovo je prvi tipski projekt podržan od Nature časopisa, koji će pomoći naučnicima da razumiju ulogu jezera kao senzora biodiverziteta u okolišu. U toku ovog projekta, ETH iz Švicarske je za potrebe uzorkovanja opremio 300 timova širom planete Zemlje, a ispred Bosne i Hercegovine je Prirodno-matematički fakultet u Tuzli  implementator aktivnosti uzorkovanja okolišne DNK na dvije akumulacije: Modrac i Snježnica.

Cilj istraživanja je analizirati da li su akumulacije kolektori DNK materijala i u kojoj mjeri uzorci DNK iz jezera mogu dati uvid u ukupan diverzitet slivnog područja. Ovo je nastavak aktivnosti na Univerzitetu u Tuzli u cilju implementacije održivosti uspješno finaliziranog Erasmus+ Ecobias projekta. Voditelji radionica su bili prof. dr. Jasmina Kamberović i prof.dr. Isat Skenderović.

Više o LeDNA projektu na linku: https://environmental-dna.ethz.ch/research/ercledna/global-lake-sampling/press-kit.html.

Podijelite ovo: