Razvoj prirodnih nauka od doba Osmanlija do danas

Treća po redu manifestacija “Razvoj prirodnih nauka od doba Osmanlija do danas” održala se danas na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli (PMF UNTZ), a ovogodišnja je u znaku nobelovca Vladimira Preloga.

Manifestaciju je organiziralo Federalno ministarstva obrazovanja i nauke u saradnji s prirodno-matematičkim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Tuzli, te Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić smatra da su prirodne nauke fundamentalne nauke na svakome univerzitetu i društvu.

videoprilog Dragane Slepčević (Federacija danas)

Onoliko koliko ulažemo u prirodne nauke i koliko se interesiramo za njih, toliko ćemo imati mogućnosti razvoja cjelokupnog naučnoistraživačkog rada i praktičnog rada vezanoga za nauku, ističe Pašić.

Po riječima voditeljice ovog projekta prof.dr. Aldine Kesić cilj manifestacije jeste uključiti studente u naučnoistraživački rad, te ostvariti saradnju prirodno matematičkih fakulteta na području BiH i popularizirati prirodne nauke, koje su na margini, a predstavljaju temelj za razvoj nauke.

U sladu s mogućnostima koje imamo, iako je teško raditi istraživanja iz prirodnih nauka, mi se nalazimo na visokom nivou, naučnici s UNTZ objavljuju zapažene radove u značajnim časopisima, ističe Kesić.

Studentica četvrte godine PMF-a UNTZ Irna Zenunović ističe da je cilj ovog projekta da se vrši komunikacija između studenata, zatim profesora da bi se uspostavile veze kako s bh. univerzitetima, tako i s inozemnim.

Studenti su danas predstavili istraživačke radove povodom 110 godina od rođenja nobelovca Vladimira Preloga i razne radove potkrijepljene historijskim činjenicama.

Podijelite ovo: