Svečano potpisivanje sporazuma o naučnoj suradnji Univerziteta u Tuzli i ICRANet-a

U ponedjeljak, 27.11.2017. godine u 13.oo sati, poslije predavanja Prof. Ruffinija u Amfiteatru A1 na Rektoratu Univerziteta u Tuzli, bit će upriličeno svečano potpisivanje sporazuma o naučnoj suradnji između Univerziteta u Tuzli i Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet).

Sporazum će potpisati Rektorica Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Nermina Hadžigrahić i Direktor ICRANet-a Prof. Dr Remo Ruffini, dok će svjedoci biti Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Vedad Pašić i član Fakulteta ICRANeta-a, Prof. Dr  Jorge Armando Rueda Hernandez.

Prof. Ruffini sa Stephenom Hawkingom

Planirano je prisustvo i Nj.E. Ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nikole Minasija, te naučnog atašea, Dr Paola Battinellija, kao i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, te velikog broja predstavnika akademske zajednice.

Pozivamo sve zainteresirane da se prisustvuju ovom događaju. Prof. Dr Remo Ruffini, jedan je od začetnika teorije crnih rupa, te osnivač Marcel Grossmann konferencija, zajedno sa Mohammedom Abdus Salamom, te postdoktorski student Johna Archibalda Wheelera na Institute of Advaced Studies u Princetonu. Suradnik je desetina vrhunskih naučnika širom svijeta, a jedan od njih je i Stephen Hawking. Njegova akademska biografija je rijetko bogata i zanimljiva.

Na ovaj način Prirodno-matematički fakultet i Univerzitet u Tuzli u cjelini značajno jačaju svoj naučnoistraživački kapacitet, te se obavezuje da će promovisati teoretski i opservacioni naučnoistraživački rad iz oblasti relativističke astrofizike sa trenutnim članovima: Armenijom (sa sjedištem u državnoj akademiji nauka), Brazilom (sa sjedištem u CBPF, Rio de Janeiro), Italijom (sa sjedištima u ICRANet u Pescari i u Rimu te sa francuskim sjedištem u Villa Ratti u Nici), Vatikanom (Sa sjedištem u Vatikanskoj Opservatoriji u  Castel Gandolfo i u Steward Opservatoriji u Tucsonu), ICRA-om, Univerzitetom Stanford i Univerzitetom u Arizoni.

15th Marcel Grossmann Meeting

Prirodno-matematički fakultet je već učesnik internacionalnog koordinacionog odbora 15. Marcel Grossmann konferencije o modernim razvojima u teorijskoj i eksperimentalnoj generalnoj relativnosti, astrofizici i relativističkim teorijama polja, koja će se održati slijedeće godine u Rimu.

Zalagat ćemo se za razmjenu studenata i naučnika te promociju tehnoloških napredaka između Univerziteta u Tuzli i drugih članica, organizaciju konferencija, seminara, radionica i kratkih kurseva, te zajedničkih naučnoistraživačkih radova.

Univerzitet u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet priključit će se na taj način u učešću u IRAP doktorskom programa, koji promoviše ICRANet sa akademskom podrškom slijedećih institucija nauke: CBPF-Brazilian Centre for Physics Research (Brazil), DLR-Institute of Space Systems (Njemačka), IHEP-The Institute for High Energy Physics (Kina), Indian Center for Space Physics (Indija), Max-Planck-Institute for Gravitational Physics-Albert Einstein Institute (Njemačka), Max-Planck-Institute for Radioastronomy (Njemačka), National Academy of Sciences of Armenia (Armenija), National Academy of Sciences of Belarus (Bjelorusija), Observatoire de la Côte d’Azur (Francuska), OHB System AG (Njemačka), Shanghai Astronomical Observatory (Kina), Tartu Observatory (Estonija), University of Bremen (Njemačka), University of Ferrara (Italija), University of Nice Sophia Antipolis (Francuska), University of Oldenburg (Njemačka), University of Roma La Sapienza (Italija), University of Savoie (Francuska), ZARM Technik AG (Njemačka) i slijedećim institucijama koje surađuju sa IRAP PhD: CNR-National Research Council (Italija); FAPERJ-Foundation “Carlos Chagas Filho de Amparo à Pesquisa do Estado do Rio de Janeiro” (Brazil); ICRA-International Center for Relativistic Astrophysics (Italija); ICTP-Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (Italija); IHES-Institut Hautes Etudes Scientifiques (Francuska); INFN-National Institute for Nuclear Physics (Italija); INPE-Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (Brazil); Novi Sad University (Srbija); TWAS-Academy of sciences for the developing world; UAM-Metropolitan Autonomous University (Meksiko).

Nj. E. Ambasador Minasi će potom u Tuzli otvoriti i Sedmicu italijanskog filma u Bosni i Hercegovini, čime će se nastaviti naučna i kulturna suradnja naše dvije prijateljske zemlje.

Posebno se zahvaljujemo Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta na Tuzli, a posebno Dekanu Prof. Dr Kemalu Gutiću na kolegijalnoj podršci i pomoći.

Podijelite ovo: