Javno predavanje Direktora ICRANET-a i potpisivanje Sporazuma o suradnji na Univerzitetu u Tuzli

U ponedjeljak 27. novembra 2017. godine u Rektoratu Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Remo Ruffini,  Direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet)  i Predsjednik Upravnog odbora za Internacionalni zajednički europski doktorski studij iz astrofizike “IRAP-PhD” na Univerzitetu u Rimu “La Sapienza”, prezentovao je javno predavanje

Zagonetka proboja gama-zračenja  GRB 090510, GRB 130603B i GRB 170817A.

U astronomiji gama-zraka, proboji gama-zračenja (GRB) najeneegetičnije su eksplozije uopće u svemiru, jačine jednake sveukupnoj energiji milijardi galaksija u poznatom svemiru, u kojem se svaka galaksija sastoji od milijardi individualnih zvijezda. S obzirom na njihovu ekstremnu energetiku, GRB su detektivani na udaljenostima od preko deset milijardi svjetlosnih godina. Jedan GRB se detektuje svakog dana od strane mnogih rendgenskih i gama-zračnih teleskopa, a također su detektovani od strane njihovog pandana, najvećeg optičkog teleskopa na svijetu, koji se nalazi u Čileu. Ovo nam je omogućilo da dosegnemo znanje novih fizičkih procesa koji se dešavaju u cijelom svemiru.

U okviru svog predavanja, Prof. Ruffini je prezentovao po prvi put ikada rezultate iz članka nazvanog “Early X-ray Flares in GRBs”, koji je prihvaćen za publikaciju prije samo nekoliko dana u najprestižnijem naučnom časopisu iz oblasti astrofizike, naime u The Astrophysical Journal. Ovi rezultati fundamentalno mijenjaju naše četrdesetogodišnje razumijevanje proboja gama-zračenja, koje je započeto pionirskim radom “Introducing the black hole” napisanog od strane R. Ruffinija i J.A.Wheelera.

Univerzitet u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet počastvovani su da je takvo naučno dostignuće po prvi put prezentovano na Univerzitetu u Tuzli.

Poslije predavanja, u prisutnosti Nj.E. Ambasadora Republike Italije , Nicole Minasija, naučnog atašea Dr Paola Battinellija, Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, univerzitetskog i fakultetskog menadžmenta, te brojnih članova akademske zajednice, kao i studenata i predstavnika vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, potpisan je Sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i ICRANet-a.

Prof. Ruffini je rekao: “Ovo odgovara mom snu, kojim promovišemo zajedničko izučavanje svemira, zasnovano na idejama Einsteina, u suradnji sa naučnicima iz svih zemalja Zapadnog Balkana, promovišući zajedničke naučne napore u regiji, što je veoma važno za ICRANet, Italiju i Europu u cjelini. Već smo potpisali ugovore o suradnji sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu, sa planovima da potpišemo još sporazuma sa drugim naučnim institucijama na Zapanom Balkanu.” Prof. Dr Vedad Pašić, Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli je dodao: “Mi iskreno vjerujemo da ovo predstavlja novo poglavlje u naučnoj suradnji između naših dvaju prijateljskih zemalja, kao i prvi korak u priključivanju Bosne i Hercegovine široj porodici zemalja članica i institucija pod okriljem ICRANet-a”. Rektorica Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Nermina Hadžigrahić izrazila je svoju istinsku nadu da će Bosna i Hercegovina posatati prva zemlja članica ICRANet-a iz regiona. Ambasador Minasi je istakao svoju potpunu podršku aktivnostima Univerziteta u Tuzli i ICRANet-a, te je po potpisivanju sporazuma diskutovao o različitim mogućnostima akademske, kulturne kao i ekonomske suradnje između Bosne i Hercegovine i Italije sa predstavnicima Univerziteta u Tuzli.

 

Podijelite ovo: