Potpisan sporazum PMF-a i SISECAM Soda Lukavac d.o.o.

Na današnjoj ceremoniji održanoj u prostorijama kompanije SISECAM Soda Lukavac d.o.o. u Lukavcu, Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Prof. Dr Vedad Pašić i generalni Direktor SISECAM Soda Lukavac d.o.o. Gosp. Sefa Özincegedik potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji u oblasti edukativnih, istraživačkih i naučnih djelatnosti.



Delegaciju Prirodno-matematičkog fakulteta još su činili i Prof. Dr Amira Cipurković, voditeljica odsjeka za hemiju, te Doc. Dr Benjamin Ćatović, također sa odsjeka za hemiju. Svečanom potpisivanju prisustvovala je i Rektorica Univerziteta Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Nermina Hadžigrahić, te i delegacija Tehnološkog fakulteta, koji je također potpisao sa ugovor o suradnji. U svojim obraćanjima Rektorica i Dekani istaknuli su značaj povezivanja Univerziteta u Tuzli i realnog sektora u smislu unapređenja napora koje Univerzitet u Tuzli sprovodi u obrazovanju stručnog i visokokvalitetnog kadra koji na ovaj način može u potpunosti ispoljiti svoj potencijal i doprinijeti punom razvoju privrednog potencijala u Bosni i Hercegovini.

Ovaj sporazum je od velike važnosti za naš Fakultet i suradnju akademske zajednice sa realnim sektorom uopće, te će između ostaloga, omogućiti i studentima hemija na PMF-u da praktičnu nastavu obavljaju u fabrici sode u Lukavcu. Tokom današnjih razgovora spomenuta je spremnost kompanije SISECAM SODA d.o.o. Lukavac, kao jednog od najvećih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini i regionu da u potpunosti stavi na raspolaganje svoju infrastrukturu u cilju unapređenja edukativnog procesa na Univerzitetu koji će kroz ovu saradnju sa svoje strane ostvariti višestruke benefite u smislu angažovanja studenata kroz stručnu praksu u ovoj kompaniji kao i realizaciju zajedničkih stručnih i naučno-istraživačkih projekata.

Radujemo se budućoj suradnji sa SISECAM Soda Lukavac d.o.o. te planiramo nastaviti jačanje veza našeg fakulteta sa privredom.

Podijelite ovo: