Održan prvi Matematički polumaraton Tuzla 2018

U organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta i Udruženja matematičara TK, u petak 01.06.2018. godine od 10.00 do 22.00 održan je prvi Matematički polumaraton Tuzla 2018.

Ovaj događaj je izazvao veliko interesovanje kod studenata, asistenata, i profesora ove prirodne nauke. Matematičkom polumaratonu prisustvovali su i učenici osnovnih i srednjih škola sa ovog područja, koji su pokazali poseban interes za ovoj predmet tokom školovanja.

U okviru prvog Matematičkog polumaratona prezentovane su interesantne matematičke teme, uz savremen i jednostavan pristup obrade, čime se još jednom ukazalo na značaj ove prirodne nauke, ali i opravdanost teze da ”matematika nije bauk”. Tako će ljubitelji brojeva, računanja, logike i kvalitetnog razmišljanja i razumijevanja matematike kao nauke u Tuzli uz nešto drugačiji pristup moći uživati do večernjih sati. Cilj Matematičkog polumaratona je “da pojasnimo široj javnosti kako je matematika ustvari jedna lijepa fina i korisna stvar, popularna i da ima jako puno primjena u stvarnome životu i da nije neki bauk, kao što se nažalost veoma često prepoznaje u javnosti”, kaže dr.sc. Vedad Pašić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Cilj okupljanja ljubitelja matematike u akademskoj zajednici je zapravo i promocija matematiku za širu društvenu zajednicu, ali i novog studijskog programa koji će biti pokrenut ove godine.

“To je studijski program matematike sa usmjerenjima teorijske kompjuterske nauke, primjenjene matematike i edukacije u matematici, ali najvažnije je da ljudi razumiju da je matematiku dobro i zabavno studirati”, dodaje Pašić.

“Iznenađena sam. Zadovoljstvo mi je da učenici sve ovo vide. Teme su jako fine i odabrane, primjerene njima.Nije nešto na visokom nivou, da učenik i osnovne i srednje škole ne može pratiti sve ovo, da im bude zanimljivo i interesantno a ne da dođu samo radi puke forme”, ističe Nevzeta Karač, profesorca matematike u Gimnaziji “Meša Seilmović” u Tuzli.

Prvi Matematički polumaraton u Tuzli će obuhvatiti još mnogo sadržaja i koji će učesnicima donijeti mnogo novih saznanja. (federalna.ba)

U prilogu pogledajte izvješća medija o ovom događanju, te slike sa samog polumaratona.



 

Podijelite ovo: