Uspješno okončan Tuzla Science Camp i simpozij Connect 2.0

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli uspješno je organizovao Tuzla Science Camp 2018 od 16.08.-19.08.2018. te Simpozij Connect 2.0 u Neumu od 19.08.-25.08.2018. godine, u koorganizaciji sa Johann Wolfgang Goethe Universitat iz Frankfurta na Majni, uz učešće Univerziteta u Banjoj Luci, Sveučilišta u Mostaru,  Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, te GSI instituta iz Darmstadta i Tehničkog Univerziteta iz Dresdena.

Simpozij je finansiran od strane Deutcsher Akademischer Austauschdienst German Academic Exchange Service (DAAD).

Nauka  je uvijek bila među prvima u poticanju i omogućavanju međunarodne saradnje. Naučnici imaju tradiciju prevazilaženja etničkih i političkih barijera kao pioniri uspostavljanja novih formi saradnje.

Simpozij “Connect 2.0” je pokrenut je od strane naučnika iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su aktivni u području teorijske/matematičke fizike i eksperimentalne/primijenjene fizike.

Fokus Simpozija nije razmjena naučnih ideja nego rasprava o promoviranju nauke i njen uticaj na civilno društvo u regiji. Već postojeća veza u području fizike će se iskoristiti za uspostavljene mreže lokalnih univerziteta u regionu.

Glavni cilj Simpozija je okupljanje mlađih istraživača te poticanje međusobne diskusije kako bi se došlo do određenih zaključaka koji bi unaprijedili razvoj civilnog društva.

Tuzla Science Camp održan je u Tuzli od 16.08.2018. godine, gdje su studenti u četiri grupe obrađivali slijedeće teme pod mentorstvom profesora iz regiona:

Dr. Saša Ceci (Ruđer Bošković) – “Science Slam”
Dr. Stevan Armaković (Novi Sad)– “Interdisciplinarity as a key factor for efficient scientific collaboration and research”
Mr. Nemanja Rakić (Banja Luka) – “How to increase the interest in natural sciences?”
Dr. Jadranko Batista (Mostar) – “Comparison of study programs of natural sciences of the region”

Simpozij CONNECT 2.0 održan je u Neumu od 19. do 25. 08. 2018. godine, gdje su studenti prezentovali svoje radove na zadate teme, te učestvovali u diskusijama o zajedničkim projektima, istraživačkim centrima i zajedničkim postdiplomskim studijama u Zapadnom Balkanu. Profesori-učesnici su održali niz jako interesantnih predavanja na navedene teme te dogovorili cijelo mnoštvo budućih zajedničkih projekata, kako u regionu tako i sa njemačkim kolegama.

Posebno se ističe učešće Dr Christiana Sturma iz GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung koji je prezentovao aktivnosti u okviru izgradnje novog akceleratora čestica u Darmstadtu, gdje već jedan student iz Tuzle učestvuje u okviru GSI summer student programa koji traje 8 sedmica. U budućnosti planiramo mnogo čvršće veze sa ovom vanrednom institutcijom nauke, kako naših naučnika tako i naših studenata!


 


Napominjemo da je izbor studenata – učesnika kampa i simpozija bio maksimalno transparentan i iz Tuzle je učestvovalo 9 studenata svih ciklusa studija matematike, fizike, biologije, hemije i anglistike.

Isplati se biti dobar student na PMF-u!

Galerija slika u prilogu.

Podijelite ovo: