Terenska nastava Tuzla-Budimpešta-Beč

U periodu od 22. do 24. 11. 2018. godine izvedena je terenska nastava za studente Ekonomskog fakulteta, Studijskog programa”Menadžment u turizmu”, te za studente studijskih programa “Geografija” i “Turizmologija” Studijskog odsjeka Geografija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Terensku nastavu su vodili profesori Studijskog odsjeka Geografija Prof. dr Fadila Kudumović Dostović, Prof. dr Semir Ahmetbegović i Mr Željka Stjepić Srkalović, viši asistent te vodič iz putničke agencije Edis Hadžikić.

Okupljanje i polazak studenata je bio 21.11.2018. godine u 23:00 h ispred Bingo city centra u Tuzli. Prva tačka je bila Budimpešta,glavni grad Republike Mađarske, grad koji se razvio na obje strane rijeke Dunav i nastao spajanjem Budima na desnoj i Pešte na lijevoj strani ove rijeke. Budimpešta je treća prijestolnica po redu koja, se razvila na obalama Dunava nakon Beča i Bratislave, dok je nizvodno na njegovim obalama smješten Beograd.

Po dolasku u sam grad prvo je posjećen Trg heroja, gdje su se od vodiča saznalebrojne činjenice o ovom  mjestu i gradu.

Trg heroja smješten je u srcu Pešte, a nalazi se na kraju Avenije Andrássy neposredno prije gradskog parka. Trg okružuju Muzej lijepih umjetnosti s lijeve strane i Dvorana umjetnosti sa desne strane. To je mjesto na kojem se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika grada, koji prikazuje sedam poglavara nacije za koje se vjeruje da su vodili mađarski narod od središnje Azije do Karpata.U centru spomenika se nalazi Arhanđeo Gabrijel koji drži mađarsku krunu, a sa dvije strane se nalaze motivi koji prikazuju niz drugih značajnih figura iz mađarske historije.

Nakon Trga heroja posjećen je i dvorac Vajdahunyad koji predstavlja repliku rumunjskih dvoraca. Ovo zdanje je prvobitno izgrađeno od kartona i dasaka prilikom poslave Milenijumske svečanosti početkom prošlog vijeka, ali je naknadno zbog ogromnog interesovanja koje je izazvalo, izgrađeno od čvrstih materijala. Dvorac se posmatra iz četiri dijela koji prikazuju gotičku, baroknu, renesansnu i romaničku arhitekturu. Ovo intrigantno zdanje nema nikakvu historijsku, ali ima veoma veliku turističku vrijednost.

Nakon obilaska Pešte, studenti suse zajedno sa svojim profesorima i vodičem uputili ka Budimu, gdje su panoramski mogli vidjeti veliki broj mostova od kojih je najznačajniji Sečinjijev lančani most koji predstavlja stalni prelaz preko Dunava u Budimpeštu. Smatra se da je ovaj most dobio ime po svom graditelju István Széchenyi.

Daljnjom vožnjom grupa je mogla uočiti Elizabetin most, baziliku Sv. Stefana, Kraljev dvorac i Kuću Terora. Potom smostigli na brdo Gellert sa kojeg se pruža izvanredan panoramski pogled na grad. Na samom vrhu brda Gellert se nalazi Citadela sa najprepoznatljivijom statuom Budimpešte, spomenikom slobode, ženskom figurom koja drži granu palme kao simbol pobjede. Ovaj spomenik je podignut u znak sjećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine.

Poslije posjete Citadeli uputili smo se ka glavom gradu Austrije, Beču, koji je osnovan u 10.vijeku p.n.e. kao keltsko naselje. Današnju sliku grada obilježio je prije svega barok, naročito za vrijeme vladavine carice Marije Terezije i cara Franje Josipa, koji je dao sagraditi luksuzni bečki Ring ili Ringstraße. Isti dan je posjećen Hundertwasserhaus, čija je gradnja započeta 1983. a završena dvije godine kasnije, dok je Kuća otvorena 1986. godine.To je gradski stambeni blok koji je Hundertwasser stvorio želeći se suprostaviti onome što je smatrao modernom arhitekturom bez duše. Kuću karakterišu nepravilni prozori, šarene boje i kupole. Nakon obilaska Hundertwasserahaus-a, krenuli smo ka hoteluPyramide Austria Trend Eventhotel, gdje smo imali nešto vremena za slobodne aktivnosti i odmor.

Slijedećeg dana, 23. novembra 2018. godine, nakon doručka i odjave iz hotela studenti su sa svojim profesorima i vodičem krenuli u obilazak Beča. Prva postaja je bila Schönbrunn palata. Palata je omaž baroknog stila sa preko 1.000 prostorija. Predstavljala je ljetno odmaralište vladara Habsburške monarhije od vremena Leopolda I, ali je proslavljena u vrijeme Marije Terezije i Franje Josipa. Pored palate mogao se vidjeti još i park sa fontanama, vrtovima ruža, veliki bečki zoološki vrt i lavirint.

NakonSchönbrunn-a posjetili smo i dvorac Hofburg koji je i carska prijestolnica velike Habsburške monarhije sve do kraja Prvog svjetskog rata. Sam Hofburg obuhvata velike bečke i svjetske poznate muzeje kao što su Muzej historije umjetnosti, Prirodnjački muzej, muzej Albertina, Muzej papirusa, Muzej globusa i Špansku školu jahanja, a danas je i sjedište austrijskog predsjednika.

Potom se krenulo u obilazak centralnog dijela grada, gdje smo vidjeli crkvu Sv. Petra, katedralu Sv. Stefana, Heldenplatz i Rathaus ulicu.

Katedrala Sv. Stefana izgrađena je u gotskom stilu i krasi središte Beča još od 12. vijeka. Prepoznatljiva je po visokim tornjevima i stotinama hiljada pažljivo izgrađenih crijepova sahistorijskim grbovima Austrije. Katedrala je otvorena za posjetioce, aoni se mogu i popeti na visoki Štefl toranj sa kojeg se pruža veličanstvena panorama Beča.

Na samom kraju obilaska Beča studenti su vidjeli i Zavjetnu katedralu, Palatu pravde i Parlament, te brojne parkove i spomenike. U toku posjete Beča, u slobodno vrijme, studenti su imali priliku obići i velike prodajne centre.

Polazak kući je bio planiran u popodnevnim satima. Tokom povratka napravljeno je nekoliko kraćih pauza, a dolazak u Tuzlu je bio u ranim jutarnjim satima 24.11.2018. godine. Koristimo priliku se zahvaliti direktoru i vlasniku, vozačima i vodiču putničke agencije “Oceanic” Tuzla, za veliku pomoć i profesionalnu organizaciju putovanja.

Podijelite ovo: