Hipertenzija – znajte šta leži iza vaših brojeva

Naša Prof. Dr Amela Jusić, koja se nalazi na Marie Curie-Sklodowska Individual Fellowship stipendiji na Luxembourg Institute of Health u Luksemburgu, objavila je prvu publikaciju u okviru projekta istraživanja novih biomarkera u hipertenziji, što je projekat u kojem s ponosom učestvuje i naša institucija.

Brošura je prevedena na šest jezika i izdana je u 4000 primjeraka, od čega 1000 na bosanskom jeziku, koji će biti podijeljeni u Tuzli.

The function and biomarker potential of mitochondrial microRNAs in hypertension(MITO)

Ovim putem čestitamo našoj Prof. Dr Ameli Jusić i želimo joj puno uspjeha i daljem životu i radu, te sretan povratak na njen Prirodno-matematički fakultet po završetku stipendije! Brošuru možete dobiti na linku ispod

Hypertension – Know what is behind your numbers

Hipertenzija i mikroRNA

Hipertenzija je veliki problem u javnom zdravstvu koji pogađa gotovo jednu trećinu odrasle svjetske populacije. Većina kardiovaskularnih bolesti uzrokovane su hipertenzijom i svake godine uzrokuju 9,4 milijuna smrtnih slučajeva. Dijagnoza hipertenzije promijenila se vrlo malo tijekom proteklih 100 godina – jednostavan postupak korištenja stetoskopa treba usavršiti. Epidemijske proporcije hipertenzije u svijetu naglašavaju potrebu za novim antihipertenzivnim terapijama.

Otkriće nekodirajućih RNA revolucioniralo je tradicionalno gledište molekularnih puteva uključenih u regulatornu mrežu brojnih bolesti – uključujući hipertenziju. MikroRNA (miRNA) se sveprisutno izražavaju i reguliraju ekspresiju ciljnih gena inducirajući degradaciju glasničke RNA (mRNA). Kao takvi, oni reguliraju gotovo sve patofiziološke procese. Zanimljivo je da mitohondriji sadrže i miRNA, takozvane “mitomiRs”, koje ciljaju mitohondrijske ili nuklearne mRNA koje kodiraju proteine, čime utječu na funkciju, metabolizam i dinamiku mitohondrija. Deregulacija metabolizma mitohondrija pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti u kojima miRNA mogu igrati ključnu ulogu.

Cilj

Glavni cilj projekta MITO je otkriti nove metode za poboljšanje zdravstvene zaštite hipertenzivnih bolesnika. Zbog epidemijske prirode hipertenzije i činjenice da su dijagnostika i terapije godinama nepromijenjeni, ovaj projekt ima snažan potencijalni utjecaj na zdravlje stanovništva. Projekt MITO usredotočen je na istraživanje uloge mitohondrijskih miRNA u razvoju hipertenzije. Lako dostupne u krvi, miRNA pružaju pristupačan izvor biomarkera i terapijskih ciljeva za kliničku primjenu.

 

 

Podijelite ovo: