Saradnja fakulteta iz Ljubljane i Tuzle

SARAJEVO, 1. juna (FENA) – Saradnja srodnih fakulteta, naročito u oblasti razmjene studenata i profesora, te težnja ka realizaciji zajedničkih naučno – istraživačkih projekata, bile su samo neke od istaknutih tema u jučer održanom razgovoru predstavnika Fakulteta za matematiku i fiziku Univerziteta u Ljubljani i Prirodnomatematičkog fakulteta Univerzita u Tuzli (BiH)

Do sastanka delegacija koje su činili dekan Fakulteta za matematiku i fiziku Univerziteta u Ljubljani prof. dr. Tomaž Košir, prodekan za nastavu i šef Odsjeka za matematiku prof. dr. Matjaž Konvalinko, prodekan za nastavu i šef Odsjeka za matematiku, prof.dr. Miha Ravnika, dekan prirodnomatematičkog fakulteta u Tuzli  prof. dr. Vedad Pašić, dekan i  profesor Elvis Baraković iz Tuzle, došlo na inicijativu Bosanskog akademskog društva u Sloveniji. 

Kako je rekao prof.dr. Edvin Dervišević, predsjednik BADS, i redovni profesor na ljubljanskom univerzitetu, ovo akademsko društvo je početkom ove godine i osnovano s ciljem da, između ostalog, spaja naučno-istraživačke institucije Slovenije i BiH, a projekat saradnje matematičkih fakulteta iz Ljubljane i Tuzle je jedan između prvih u ovoj oblasti. Inicijativu BADS-a je pozdravio i na njoj se zahvalio dekan ljubljanskog Fakulteta za matematiku i fiziku prof. dr. Tomaž Košir. 

Prof. dr. Vedad Pašić je predstavio domaćinima tuzlanski PMF kao instituciju koja je već etablirana u međunarodnim odnosima s više fakulteta iz EU i Engleske, istaknuvši da se suradnjom s MFM ULJ otvara novo poglavlje za koje je uvjeren da će donijeti mnoge lijepe, dobre, a prije svega korisne stvari tuzlanskom univerzitetu, Tuzli kao gradu i državi BiH, te uzajamno dobro.


Dekan Prirodnomatematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić u izjavi za Fenu govoreći o značaju međuuniverzitetske saradnje kazao je da je  uvjerenje na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli da je jedna od primarnih zadaća zadržavanje najboljih mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

– Što je ostvarivo samo uz primjenu tri fundamentalna principa, koje često ponavljamo kao mantru: Izvrsnost, izvrsnost i izvrsnost! Pod tim podrazumijevamo izvrsnost u nastavi, izvrsnost u naučnoistraživačkom radu, te izvrsnost u međuuniverzitetskoj suradnji.

Uvjeren sam da najveći i najbrži pomak u sva ove tri smisla možemo da napravimo surađujući i s našim kolegicama i kolegama iz regiona, Europe i svijeta, te da možemo na taj način napraviti kvantne skokove u napretku našeg visokog obrazovanja i nauke – kazao je Pašić.

On je istakao da je saradnja PMF Tuzla s kolegicama i kolegama iz Slovenije jako važna, te naveo da već postoji saradnja sa Fakultetom za matematiku, prirodno nauke i informacijske tehnologije Univerziteta u Kopru čiji je dekan profesor Ademir Hujdurović, inače svršeni student tuzlanskog PMF-a.

Dekan PMF Tuzla istakao je da je uz pomoć Bosanskog akademskog društva u Sloveniji organiziran i posjet Fakultetu za matematiku i fiziku Univerziteta u Ljubljani, koji broji preko 1000 studenata i koji je sigurno jedna od najboljih, ako ne i najbolja naučna institucija na području bivše Jugoslavije iz ovih oblasti.

– Naša je dosadašnja suradnja na žalost bila minimalna, ali smo na jučerašnjem sastanku dogovorili i eventualno potpisivanje Sporazuma o suradnji naših institucija (kao što je bilo naše nedavno potpisivanje sporazuma sa PMF-om Zagreb), te intenziviranje razmjene studenata, ali i akademskog osoblja, pogotovo u smislu pristupa velikoj količini opreme koju posjeduje FMF Ljubljana od strane naših naučnika, te dakako zajedničko prijavljivanje na projekte koje finansira Europska unija. Pokazujemo i nastavit ćemo pokazivati da PMF može i mora bolje. Nastavljamo da težimo da na principima pravednosti, kolegijalnog uvažavanja, požrtvovanosti i izvrsnosti, bez potrebe za sitnosopsveničkim dokazivanjem, sve svoje kapacitete, znanje i mogućnosti stavimo na raspolaganje svim našim zaposlenicima i studentima, kao i društvu u cjelini – istakao je dekan PMF Vedad Pašić u izjavi za Fenu.

Tekst: Nermina Omerbegović, FOTO FENA /FENA/BADS

Podijelite ovo: