Najbolji studenti PMF-a učesnici regionalnog simpozija “Nauka i društvo”

U cilju promocije Prirodno-matematičkog fakulteta Univeziteta u Tuzli i akademske suradnje naših nastavnika i studenata sa istraživačkim institucijama iz zemalja zapadne Europe, u novembru 2016. godine, zajedno sa Johan Wolfgang Goethe Univesität Frankfurt iz Savezne Republike Njemačke, prijavili smo se na Konkurs za dodjelu sredstava namijenjenih organizaciji simpozija u okviru CONNECT programa kojeg finansira DAAD (Njemački akademski razvojni servis). Na naše veliko zadovoljstvo i zadovoljstvo kolega iz Njemačke, u februaru 2017. godine, od strane DAAD-a dobili smo pozitivan odgovor.

Pored kolega iz Njemačke kao suorganizatora simpozija u cijeli projekat su, kao partneri, bili uključeni i Univezitet iz Banja Luke, Sveučilište iz Mostara i Univerzitet iz Novog Sada.

Isplati se biti dobar student na PMF-u

Od strane organizatora i partnerskih institucija uključeno je ukupno 14 predavača i 20 studenata sa sva tri nivoa studija. Sa Univerziteta u Tuzli učestvovala 2 predavača i 7 studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Studenti su prilikom izbora za učešće prošli proces javnog konkursa i sve je urađeno maksimalno transparentno na zadovoljstvo svih. Sve studijske godine i svi prijavljeni studijski odsjeci na našem fakultetu su bili zastupljeni u realizaciji simpozijuma.

Simpozij je trjao od 21.-25.08.2017. godine i održan je u Grand Hotelu Neum, a rad na simpoziju je bio podijeljen na dva dijela. Prvi, jutarnji dio, sastojao se od predavanja koje su tematski bile podijeljene u 5 skupina. Tako je u ponedjeljak 21.08. zadana tema glasila “Science and Society”, u utorak 22.08. “Politics and Society”, u srijedu 23.08. “Cooperation in small scale projects”, u četvrtak 24.08. “Regional Cooperation” i u petak 25.08. “International Cooperation”.

Drugi dio simpozija je bio osmišljen tako da se studenti što je više moguće angažuju u raspravi po unaprijed utvrđenim pitanjima. U periodu od 16:00 do 19:00 sati studenti su, primjenjujući načelo internacionalizacije, bili podijeljeni u 4 skupine. Svaka skupina je trebala u određenom roku dati odgovor na pitanja vezana za određenu temu da bi, pravilom rotacije, svaka grupa dala svoje mišljenje o svim ponuđenim pitanjima. Na ovakav način su studenti bili aktivni sudionici slijedećih tema:

  1. Association of Young Researches of the Western Balkans

  • What is the status quo? Should be aim for establishing such an association?

  • How can we establish such an association?

  • What are potential activities? Joint research vs. joint social activities?

  • What are potential funding sources for such activities?

  1. Research Center of the Western Balkans

  • Can the WB region establish a center like ECT*?

  • Potential program for the Center.

  • What are potential funding source?

  • Potential for international cooperation.

  1. Interest of Natural Sciences

  • How can we promote interest for natural sciences?

  • What are the activities already thaking place at the various institutions?

  • Is there potential for cooperation in outreach projects?

  • What are potential funding source for such activities?

  1. Development of the Natural Sciences in the Western Balkans

  • How can we improve the education of natural sciences in WB region?

  • Is there potential for cooperation in education projects?

  • What are the activities already taking place at the various institutions?

  • What are potential funding source of such activities?

Nakon rasprava o ponuđenim temama studenti su iznosili svoje mišljenje i davali veoma konstruktivne prijedloge. Većina studentskih prijedloga su, na opšte zadovoljstvo, prilično realistični i u našim okvirima ostvarivi. Tako se već prvog dana rodila ideja o stvaranju, za sada, virtualne asocijacije pod nazivmo “ZBAMI” – Zapadnobalkanska Asocijacija Mladih Istraživača koja za sada virtuelno postoji kao grupa sa 26 članova.

Iako sa dozom skepticizma na početku, rasprava o ideji stvaranja tzv. regionalnog istraživčkog centra, poslije veoma ozbiljne rasprave se uvidjelo ne samo o prednostima takve institucije nego i neophodnosti postojanja iste. Naime, regionalni istraživački centar bi formalno bio mjesto okupljanja mladih istraživača iz regiona i mjesto razmjene novih ideja ali bi suštinski riješio problem nedostatka adekvatnog nastavnog i istraživačkog kadra koji bi usmjeravali mlade istraživače u svojim nastojanjima da se što prije i kvalitetnije uključe u aktualne istraživačke projekte u cijeloj regiji.

Pored radnog dijela, Simpozij je imao zadatak da putem organizovanja raznih društvenih događanja osigura dobru atmosferu na samom skupu. Ispostavilo se da je to najmanji problem. Interesantno je koliko su dobre volje i neiskvarenih motiva svi sudonici pokazali već prvog dana.

Prirodno-mtematički fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji se sve više u pozitivnom smislu nameće kao regionalni lider u oblasti naučne kolaboracije i sradnje, već je pokrenuo novu aplikaciju za CONNECT 2.0 u suradnji sa proširenom listom regionalnih partnera, te se nadamo da će ovo prerasti u svojevrsnu tradiciju na našem fakultetu.

Podijelite ovo: