Monumentalno naučno otkriće Remo Ruffini prezentuje premijerno na Univerzitetu u Tuzli

Prof. Dr Remo Ruffini, direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet) iz Pescare u Italiji i profesor Univerziteta u Rimu “La Sapienza”, u ponedjeljak 27.11.2017. godine u 12.oo sati u Amfiteatru A1 Rektorata Univerziteta u Tuzli, održat će predavanje naslovljeno

Zagonetka proboja gama-zračenja  GRB 090510, GRB 130603B i GRB 170817A.

Proboji gama-zračenja (gamma-ray bursts ili GRB) nastaju eksplozijama kojim se oslobađa velika količina energije. Zabilježeni su u dalekim galaksijama i predstavljaju najsjajnije elektromagnetne događaje za koje se zna da postoje u univerzumu.

U okviru predavanja, Prof. Ruffini će po prvi puta prezentovati danas (24.11.2017. godine) prihvaćen rad u The Astrophysical Journal naslovljen “Early X-ray Flares in GRBs” koji se tiče analize faze ranih rendgenskih baklji u GRB naknadnom sjaju baklji (“flare-plateau-afterglow”) – FPA – koje su otkrivene nedavno od strane Swift-XRT rengenskog teleskopa.

Ovaj rezultat promijenit će fundamentalno naše četrdesetogodišnje razumijevanje proboja gama-zračenja, nakon skoro godinu dana provjeravanja svih podataka iznesenih u radu.

Univerzitet u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet su počastvovani da će ovakvo jedno otkriće svjetskog nivoa biti po prvi puta na svijetu prezentovano na našem Univerzitetu.

Poslije predavanja, u prisustvu Nj.E. Ambasadora Republike Italije, menadžmenta Univerziteta, studenata, te predstavnika zakonodavne  i izvršne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, bit će potpisan sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i ICRANet-a.

Pozivamo sve zainteresovane pojedince, medije i organizacije da nam se pridruže na ovoj istinskoj naučnoj “poslastici”!

Prof. Dr Vedad Pašić,

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta

Podijelite ovo: