Saša Ceci, naučnik sa Ruđera, televizije, fejsbuka a pomalo i CERN-a na PMF-u!

Prirodno-matematički fakultet organizuje radionicu sa jednim od najboljih naučnika i popularizatora nauke u regionu, Dr Sašom Cecijem, koji je zaposlenik prestižnog Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, voditelj najbolje emisije o nauci u regionu “Treći element” na HRT, avidni fejsbukaš, te suradnik na CMS detektoru u CERN-u u Švicarskoj. Saša je i dugogodišnji prijatelj i suradnik našeg Fakulteta, te će od 25.12.2017. do 29.12.2017. u Tuzli organizovati:

Radionicu za popularizaciju znanosti

 

Moderne tehnologije nam omogućavaju da znanost približimo ogromnom dijelu populacije na više načina nego ikada ranije. No temelj svake popularizacije je uspješna komunikacije između ljudi, nešto što radimo od kad postojimo kao vrsta. Stoga ćemo se na ovoj radionici osim s modernim načinima za popularizaciju znanstvenih spoznaja, upoznati i s načinima na koje nekom kreativnom idejom i dobrom pričom možemo zainteresirati širu javnost za znanost.

Kroz praktičan rad na konkretnim popularizacijskim projektima naučit ćemo kako zainteresirati ljude za našu priču, kako zvučati uvjerljivo i zanimljivo, kako pomoći svojim kolegama u njihovim popularizacijskim projektima i kako sve to predstaviti javnosti na što bolji način. Nakon deset sati rada na radionici tijekom jednog tjedna očekuje se da svaki polaznik javno predstavi rezultate svog projekta koji može biti u obliku govora, recitacije, pjesme ili plesa, pisanog teksta, postera, ilustracije, pokusa, audio ili video snimke, ili bilo kojeg drugog vida komunikacije.

Za učešće u radionici molimo Vas da se prijavite Prodekanu za NIR Dr. Mirzi Hadžimehmedoviću putem emaila mirza.hadzimehmedovic@untz.ba ili putem formulara ispod:

    Dr Saša Ceci

    Saša Ceci radi na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu gdje proučava pobuđena stanja i raspade subatomskih kratkoživućih kvantnih objekata i sistema. Povremeno predaje razne fizike i programiranja na Zagrebačkom sveučilištu, a kad se ne bavi znanstvenim radom i nastavom, radi na promociji znanosti.
    Teži je dio autorskog i voditeljskog dvojca znanstvene emisije “Treći element” na Hrvatskoj radioteleviziji, koja tamo ide već petu godinu zaredom. Uz to je jedan od više osnivača “Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja”, neformalne grupacije znanstvenih entuzijasta, te suorganizator njihovih mjesečnih tribina o razbijanju mitova uz čips i piće pod nazivom “Skeptici u pubu”. Autor je knjige “Blesimetar, iliti koliko je krivo biti u krivu” koja je napisana prema istinitom… blogu koji je vodio na portalu ”Jutarnjeg lista” i u kojem je objavio sto i nešto znanstveno-popularnih tekstova o znanosti i pseudoznanosti, psihologiji i parapsihologiji, skepticizmu i lakovjernosti, pa čak i o vjeri i ateizmu.
    Ove godine je na facebooku napisao nekoliko ljetnih tekstova o fizici sunčanja, znojenja i kupanja koje su prenijeli brojni tiskani i elektronski mediji u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini. Rođen je i živi u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece. U slobodno vrijeme voli svirati gitaru (što ne znači da je i zna svirati).
    Podijelite ovo: