Studijske i istraživačke mogućnosti u glavnom njemačkom akceleratorskom laboratoriju

U okviru već dobro etablirane suradnje sa kolegama iz Savezne Republike Njemačke, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli ima zadovoljstvo da svojim studentima ponudi studijski boravak sa svim plaćenim troškovima na jednoj od najvećih europskih institucija nauke. Naime, tokom ljetnih mjeseci u 2018. godini, HGS-HIRe (Helmholtz Graduate School for Hadron and Ion Research) i GSI (GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung) organizuju ljetni studentski program koji se nudi ograničenom broju studenata fizike ili srodnih prirodnih nauka iz Europe ili GSI / FAIR partnerskih zemalja.

GSI, njemački istraživački centar za fiziku teških jona, jedan je od vodećih svjetskih akceleratorskih laboratorija za osnovna istraživanja o ubrzanim jonima. U saradnji s međunarodnom istraživačkom zajednicom postojeći kompleks akceleratora bit će značajno proširen novim instrumentom za antiprotonsko i jonsko istraživanje (FAIR). Centar pruža jedinstvene istraživačke mogućnosti za istraživanja na području hadronske i nuklearne fizike, nuklearne astrofizike, atomske, laserske i fizikalne plazme, nauke o materijalima i biofizici s primjenama u terapiji raka, novim razvojem akceleratora i sigurnosti zračenja.

Ljetni studentski program organiziran je pod vodstvom HGS-HIRe – diplomskog programa GSI-a sa svojim partnerskim univerzitetima.

Program se organizuje za studente posljednje godine bachelor studija kao i studentima master studija.  Do početka programa aplikanti trebaju imati položene predmete  u jednom od sljedeća tri područja: nuklearna fizika, fizika visoke energije ili atomska fizika.

Prijava je otvorena do 15.02.2018. godine. Svi zainteresirani studenti PMF-a trebaju se javiti Prodekanu za naučnoistraživački rad, Prof. Dr Mirzi Hadžimehmedoviću.

Više informacija o ovom programu možete naći na sljedećem linku.

Podijelite ovo: