Posjeta Odsjeka fizika PMF-a Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu

Studenti III i IV godine odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta su 25. 5. 2017. godine posjetili Institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, u pratnji nastavnika dr. Mirze Hadžimehmedovića, dr. Hedima Osmanovića i mr. Rifata Omerovića.

Delegacija PMF-a iz Tuzle između ostalog obišla je Van de Graaff-ov linearni akcelerator, zatim RMC (Ruđer Medicol Ciklotron), koji se koristi za proizvodnju radiofarmaceutika za potrebe PET/CT (Positron emission tomography – computed tomography) dijagnostike i fundamentalnih istraživanja.

Tokom obilaska, studenti su upoznati sa istraživačkim radom naučnika, budućim projektima i idejama koje planiraju realizirati, te kroz diskusiju i pitanja saznali više o radu samih uređaja. Također, naglašena je primjena svih tehnika i uređaja u drugim naučnim disciplinama kao i uloga fizike u svim interdisciplinarnim istraživanjima.

Domaćin posjete bio je dr. sc. Alfred Švarc, znastveni savjetnik Instituta i redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Podijelite ovo: