Otvoreni poziv kandidatima na prvom upisnom roku na Univerzitetu u Tuzli

Poštovane naše buduće kolegice i kolege,

Ukoliko niste bili uspješni prilikom prijave na željeni studijski program na prvom upisnom roku na Konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultete/akademiju univerziteta u tuzli u akademskoj 2017/18. godini, ovim putem želim da iskažem iskrenu nadu i želju da ćete razmotriti upis na jedan od studijskih programa na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu još uvijek ima mjesta na slijedećim studijskim programima prvog ciklusa studija (u zagradama prvi broj se odnosi na broj mjesta koja padaju na teret budžeta, dok drugi predstavlja broj slobodnih mjesta na studiju za vlastite potrebe):

Primijenjena matematika : 12 (2+10)

Edukacija u matematici : 21 (11+10)

Primijenjena fizika : 22 (12+10)

Edukacija u fizici : 24 (14+10)

Geografija : 15 (5+10)

Primijenjena biologija : 2 (0+2)

Edukacija u biologiji : 24 (14+10)

Primijenjena hemija : 13 (3+10)

Edukacija u hemiji : 22 (12+10)

Prof. Dr Vedad Pašić

Moja iskrena namjera je pokušati uvjeriti sve nas, a pogotovo mlade ljude, da studiranje i rad na Prirodno-matematičkom fakultetu nose velike prednosti u današnjem teškom socio-ekonomskom momentu, te da naučnoistraživački rad iz oblasti fundamentalnih nauka može, treba i mora biti jedna od glavnih pokretačkih snaga u obnovi i napretku naše domovine.

Naši svršeni studenti provode vrlo malo vremena na birou za zapošljavanje, a mnogi od njih veoma uspješno nastavljaju svoje školovanje i rad u zemljama zapadne Europe. Moje je duboko uvjerenje da je jedna od naših primarnih zadaća zadržavanje naših najboljih mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, što je ostvarivo samo uz primjenu tri fundamentalna pricipa, koje često ponavljam kao mantru: Izvrsnost, izvrsnost i izvrsnost!

Bez studenata nema visokoškolskih ustanova. Kratko i jednostavno – krajnji proizvod našeg rada su studenti i od njihovog kvaliteta zavisi naša prepoznatljivost u okvirima regije, Evrope i svijeta. Odavno su prošla vremena kada je nastavnik smatrao studenta zamarajućom smetnjom u njegovom/njenom radnom danu. Bitno je demonstrirati svim mladim ljudima sve što im studiranje na Prirodno – matematičkom fakultetu može da im pruži i omogući, a ono što svakog perspektivnog studenta primarno interesuje jeste mogućnost zaposlenja po završetku studija.

Mi Vam u tom smislu imamo mnogo za ponuditi i postoji trenutno vanredan interes od strane privrede za svršene studente svih studijskih programa Prirodno-matematičkog fakulteta. Mi se također brinemo za sve naše studente, te im omogućavamo mobilnost na brojnim europskim visokoškolskim ustanovama, dok su najbolji studenti nagrađeni studijskim putovanjima sa svim plaćenim troškovima.

Stoga, ne budite obeshrabreni onim što eventualno sada smatrate svojim neuspjehom, jer stvoritelj/univerzum radi na misteriozne načine i ko zna – možda je ovo upravo prilika da se posvetite studiju koji će Vas ispuniti i zadovoljiti kao individue i omogućiti Vam lako zaposlenje i/ili nastavak školovanja po završetku prvog ciklusa studija.

Stoga, dobro došli na VAŠ Prirodno-matematički fakultet!

Vedad Pašić, Dekan PMF-a.

 

Podijelite ovo: